В домашни условия от шипката могат да се приготвят вкусни и полезни продукти: шипков мармалад, конфитюр, пюре, шипков витаминозен сок.
Аз реших да си направя мармалад от шипки. Шипковият мармалад е не само сладко, с което можем да се поглезим, но и е изключително здравословен за организма ни. Вкусовите му качества са несравними.
Направата на най-вкусния мармалад изисква сериозни усилия. Направата му е доста трудоемка работа. Каквото и да правите няма как да избегнете десетките убождания от шипковите храсти и най-вероятно ще се наложи да вадите малките трънчета от пръстите си в продължение на поне седмица. Но пък усилията си струват. Убедете се сами!
Почистете плодовете от дръжките и ги изплакнете поне два пъти. Поставете в дълбока тенджера, залейте с вода и оставете да се варят около два часа. Когато плодчетата омекнат, готови са за обработка. Следва да ги намачкате старателно или пасирате.
Няма коментари:
Публикуване на коментар