вторник, 8 октомври 2013 г.

Мармалад от шипки

   Шипка се нарича диворастящата роза, която дава началото на култивираната роза.Изследвания на швейцарски учени потвърждават, че още в древни времена, местните жители са правели от плодовете и люспите на шипката подправки, които използвали в храната.

 В домашни условия от шипката могат да се приготвят вкусни и полезни продукти: шипков мармалад,  конфитюр, пюре, шипков витаминозен сок.

  Аз реших да си направя мармалад от шипки. Шипковият мармалад е не само сладко, с което можем да се поглезим, но и е изключително здравословен за организма ни. Вкусовите му качества са несравними. 

   Направата на най-вкусния мармалад изисква сериозни усилия. Направата му е доста трудоемка работа. Каквото и да правите няма как да избегнете десетките убождания от шипковите храсти и най-вероятно ще се наложи да вадите малките трънчета от пръстите си в продължение на поне седмица. Но пък усилията си струват. Убедете се сами!


  Почистете плодовете от дръжките и ги изплакнете поне два пъти. Поставете в дълбока тенджера, залейте с вода и оставете да се варят около два часа. Когато плодчетата омекнат, готови са за обработка. Следва да ги намачкате старателно или пасирате.

    Вземате друга тенджера, една чаена чаша и тензух. Тензухът се слага на два пласта над чистата тенджера, а с чаената чаша внимателно загребвате от пасираните шипки /около 200гр./. Сега започвате бавно без много натискане да навивате тензуха, така че естественият мармалад  да се изцеди. Така докато изчерпате всички плодчета. Остатъчният материал се изхвърля.  Тягостно е, но имайте търпение.
 
     Премерете колко литра е вече прецеденият шипков материал. Един литър материал поема не повече от 400-500гр. захар. След това варете сместта до сгъстяване. Докато е топъл разсипете в бурканчета и затворете. Ще си оближете пръстите, най-малкото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар