В миналото човешката история отрежда на лещата звание на изначална и жизненоважна храна, заради високата й хранителна стойност, която е благоприятствала развитието на цивилизацията, като е доставяла ценен протеин за хората във времена, когато месото и рибата са били луксозни храни.
Ето и рецептата за нея:
1. 200-300гр. сурова леща
2. Няколко моркова
3. 1 червена чушка4. 1 главичка лук
5. Няколко скилидки чесън
6. Сол
7. Олио
8. Кимион
Измиване добре лещата и може да я накиснем във вода няколко часа преди готвенето. Тя ще удвои обема си . След това я слагаме в подходяща тенджерка,заливаме с вода и я слагаме да се вари. Добавяме нарязаните на ситно моркови,лук и чушка.Прибавяме олио и сол. След като омекнат зрънцата , лещата е готова. Малко преди края на варенето прибавяме чесъна и кимиона. Имаме топло ядене в този ветровит и вече хладен есенен ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар